De veiligheidsregio Noord-Oost Gelderland heeft bepaald dat wij in verband met het coronavirus onze sanitaire voorzieningen moeten sluiten tot 1 juli. Huren van een accommodatie is mogelijk. Kamperen? En u bent niet afhankelijk van het toiletgebouw? Dan bent u van harte welkom. Lees hier antwoorden op veelgestelde vragen omtrent corona en volg ons op Facebook om automatisch op de hoogte te blijven

Steengroeve Winterswijk: een unieke attractie


Breng nu een bezoek aan de Steengroeve Winterswijk!

Jaarlijks trekt de Steengroeve Winterswijk tussen de 2.000 en 3.000 bezoekers uit feitelijk heel West-Europa. Het zijn voornamelijk de verzamelaars van mineralen en fossielen die in de steengroeve Winterswijk hun hart kunnen ophalen. Maar ook toeristen die in de Oost-Achterhoek verblijven zijn natuurlijk van harte welkom in de Steengroeve Winterswijk!


Op zoek naar de 'aardschat' bij Steengroeve Winterswijk

Een bezoek aan de steengroeve Winterswijk loont voor een ieder die actief wil zijn met hamer en beitel op zoek naar een 'aardschat': de steengroeve Winterswijk is beroemd om de mooie vondsten van allerlei sauriërs. Er zijn in de Steengroeve Winterswijk fraaie loopsporen gevonden van een vijftal verschillende “prehistorische reptielen” met daarbij soms een sleepspoor van de staart tussen de pootafdrukken. Het bekendste spoor uit de Steengroeve Winterswijk isRhynchosauroides peabodyi, zoals het wetenschappelijk wordt genoemd. Naast sporen zijn ook een grote hoeveelheid botten, schedels, tanden en zelfs complete skeletten van deze sauriërs gevonden

Verder komen bij de Steengroeve Winterswijk veel andere fossielen voor, zoals een tiental verschillende vissen en ongeveer twintig soorten schelpen (feitelijk schelpafdrukken). De zeldzamere vondsten in de steengroeve Winterswijk zijn enkele soorten kreeften, brachiopoden, ammonieten en slakken. Over de vondsten en geologische aspecten in de Steengroeve Winterswijk is veel gepubliceerd. In Museum Freriks aan de Groenloseweg zijn onder andere veel fossielen en mineralen van deze vindplaats tentoongesteld. Het is handig om dat eerst te bekijken en te weten hoe deze dingen eruit zien.


Steengroeve Winterswijk: op pad met hamer en beitel


Hoe en wanneer kunt u de Steengroeve Winterswijk bezoeken?

Als u de Steengroeve Winterswijk wilt bezoeken kunt u het beste op de website van NGV, afdeling Winterswijk kijken.


Contact

Als u meer wilt weten over de Steengroeve Winterswijk kunt u informatie inwinnen bij leden van de NGV, afdeling Winterswijk. Enkele leden die u hierbij van dienst willen zijn:

     
Willem Peletier tel: +31(0)543-513459
Herman Winkelhorst tel: +31(0)543-476003 e-mail: winkelhorst4@zonnet.nl


Voor algemene informatie over de Steengroeve Winterswijkgroeve kunt u natuurlijk ook terecht bij de VVV Winterswijk:

Rietbergplein 1
7101 DD Winterswijk
Tel. +31(0)543-745090