Freriks: het museum, de heemtuin en de kinderboerderij van Winterswijk

Op een terrein van 6 hectare kunt u wandelen, rondkijken en veel verschillende dingen beleven.

In het museum vindt u een geologische afdeling die uniek is voor Nederland. Van 240 miljoen jaar geleden ziet u sporen en resten van sauriërs die hier aan de rand van de zee leefden. Van 30 en 15 miljoen jaar geleden ziet u fossiele resten van allerlei zeediertjes, van slakken, van haaien uit het subtropisch zwemparadijs dat hier te vinden was. Van de laatste ijstijd zijn hier met het landijs uit Scandinavië en door de rivieren uit het zuiden en oosten allerlei zwerfstenen terechtgekomen en uit het Hilgelo treft u hier fossielen en botten van mammoeten, steppenwisenten en wat hier tienduizend jaar geleden maar leefde. In het museum zijn ook verschillende afdelingen met streekgeschiedenis: archeologie, de textielnijverheid, een schoolklasje, een was- en strijkkeuken, een kapperszaak, een keuken en een winkeltje van een eeuw geleden en enkele schilders, vooral Piet Mondriaan (die van zijn achtste tot zijn kunstacademie in Winterswijk woonde) en Max van Dam (winnaar van de Prix de Rome, maar nog jong vermoord door de nazi’s). In wisseltentoonstellingen hebben we jaarlijks drie keer moderne beeldende kunst, twee keer een historisch thema en een keer geologie of natuur.

In de heemtuin vindt u de oorspronkelijke flora uit de hele omgeving terug, compleet met stukjes bos, heide, veen en authentieke granen.

Op de kinderboerderij vindt u naast alle boerderijdieren ook ezels, pony’s, oud-Hollandse kippenrassen, pauwen, cavia’s en herten. De wei met schapen, geiten en kippen is open en uw (klein)kinderen kunnen hier gemakkelijk een uur rondscharrelen.

Op bijzondere feestdagen zoals Tweede Paasdag, het nationale Museumweekend, Nationale kinderboerderijendag, Freriksdag, Open Monumentendag, Werelddierendag en vlak voor Kerstmis worden op Freriks allerlei activiteiten georganiseerd. Kijk voor meer informatie en data op onderstaande website.


Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Dhr. Paul Puntman
Tel: 0543-533533
Email: info@freriks.nl
Website: www.freriks.nl